info@reusenmoviment.cat

Reus en Moviment es reuneix amb l’ANC per tractar el seu posicionament en qüestions nacionals

Reus en Moviment ha fet aquest dimecres una reunió de treball amb l’Assemblea Nacional Catalana, a proposta d’aquesta entitat i per traslladar-li la resposta a diferents qüestions que li ha plantejat aquesta plataforma independentista. En nom de Reus en Moviment hi han assistit el cap de llista, David Vidal, i els números dos i tres, Celia Albi i Rafel Julbe.

Entre les preguntes plantejades per l’ANC als partits polítics hi ha si es reconeix la validesa del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017, qüestió a la qual Reus en Moviment ha contestat afirmativament. En referència a si es reconeix la declaració d’independència feta al Parlament el 27 d’octubre del mateix any, Reus en Moviment considera que no s’hi pot contestar afirmativament “si el partits que la van fer possible no n’impulsen la validesa, tal i com està passant a hores d’ara”. Per a Reus en Moviment “no té sentit des d‘una formació municipalista promoure unes dinàmiques que no interessen a algunes de les formacions que les van impulsar, tot i que això no impedeix el nostre compromís d’exigir una resolució al conflicte i tirar endavant amb el compromís cap a l’alliberament nacional i social”.

David Vidal (dreta) amb representants de l’ANC

Adhesió a l’AMI

Pel que fa a la pregunta de l’ANC sobre si Reus en Moviment es compromet a adherir el municipi a l’Associació de Municipis per la Independència, els representants de Reus en Moviment han traslladat a l’ANC que “en espera de la resolució judicial sobre aquesta qüestió, es pot afirmar que l’Ajuntament de Reus encara en forma part”. En cas que es determini que Reus no n’és membre, aquest punt es sotmetrà a votació interna de Reus en Moviment, amb el probable resultat afirmatiu, atès el posicionament majoritari dels seus integrants favorable a la independència.

Mesures de sobirania fiscal

Una altra de les preguntes plantejades per l’ANC té a veure amb si Reus en Moviment, cas de ser al govern, té previst d’aplicar mesures de sobirania fiscal d’acord amb la moció aprovada en el Ple de l’Ajuntament el 17 de juny de 2022. En aquest cas, des de Reus en Moviment es considera que, si la justícia espanyola no ho permet o crea un perjudici a la ciutadania, s’instaria  a entitats supramunicipals i al Govern de la Generalitat a ser clars en l’aplicació d’aquestes mesures, de manera que es deixi de fomentar la confusió i desorientació de la ciutadania en aquesta qüestió.

Acords amb partits del 155

En un quart bloc, l’ANC pregunta si Reus en Moviment es compromet “a no arribar a cap acord de govern en l’àmbit municipal local amb altres candidatures o representants dels partits del 155”. En aquest cas, des de Reus en Moviment no es prioritzaran acords amb determinades formacions polítiques, tot i que es considera que arribat el cas pot ser més convenient que al Govern municipal hi hagi un soci proper a les tesis que defensa l’ANC i els valors republicans que no pas d’altres. De tota manera, com a formació municipalista, Reus en Moviment té la mà estesa entendre’s amb aquelles candidatures que donin més valor a les seves propostes. Això sí, es descarta d’entrada qualsevol acord de govern amb formacions com el Partit Popular, Ciutadans i Vox.

Rebuig a lliçons d’independentisme

Des de Reus en Moviment s’ha traslladat a l’ANC i al conjunt de la ciutadania que no s’acceptaran lliçons d’independentisme o fomentar compromisos “de cara a la galeria” provinents de les formacions polítiques que han acabat desfent i desaprofitant la majoria electoral del 52% assolida en les darreres eleccions autonòmiques. En aquest sentit, Reus en Moviment considera que encara és hora que aquestes formacions donin explicacions a la ciutadania sobre què ha passat amb l’anomenat “procés” i per què van promoure la desmobilització de la ciutadania. També es considera necessari que expliquin per què no han mantingut la unitat independentista al Govern de Catalunya i per què fins i tot alguns no han volgut participar al Govern. Al mateix temps, des de Reus en Moviment es mostra la voluntat d’estar al costat dels milers de represaliats que a dia d’avui veuen com el mateix Govern de la Generalitat es presenta com a acusació en contra seva.

Llengua catalana

La darrera demanda de l’ANC fa referència a si dins el programa electoral de Reus en Moviment hi constarà la defensa de la llengua, com es pot defensar i en quins àmbits. En aquest sentit, Reus en Moviment ha explicat els diversos punts del seu programa que tracten la defensa de la llengua i que proposen un nou impuls a la llengua catalana a la ciutat, entre els quals hi ha els següents:

  • Incrementar els esforços i el pressupost de la Regidoria de Política Lingüística per atendre molts més barris que actualment, mitjançant les instal·lacions dels centres cívics i les associacions de veïns. També els esforços adreçats a col·legis professionals i a entitats culturals, socioeconòmiques, cíviques o esportives de la ciutat.
  • Donar un nou impuls al Voluntariat per la Llengua amb la imbricació més decidida del ric teixit d’entitats cíviques, culturals i esportives de Reus i el Baix Camp.
  • Mantenir i ampliar les campanyes de conscienciació i sensibilització lingüística, d’acord amb el Consorci per a la Normalització Lingüística. Mantenir les campanyes vigents (CINC, Premis d’Idees per promoure l’Ús del Català, Campanya Joguets en Català…) i plantejar noves accions en altres àmbits i formats.
  • Vetllar pel compliment de la normativa d’ús del català a tots els àmbits, i en especial a l’àmbit sanitari, conjuntament amb la Regidoria de Salut (Hospital, centres d’atenció primària, centres mèdics…), a través de campanyes i accions de difusió i ús de la llengua.
  • Vetllar per l’ús del català en l’àmbit turístic, comercial i de la restauració, conjuntament amb la Regidoria de Promoció Econòmica.
  • Vetllar per l’ús del català en els àmbits d’atenció ciutadana (centres cívics, instal·lacions esportives, biblioteques, policia local…), d’acord amb les regidories afectades.
  • Oferir formació i fomentar accions per dinamitzar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit veïnal d’acord amb entitats veïnals i col·lectius ciutadans, d’acord amb la Regidoria de Participació.
  • Vetllar per l’ús i el foment del català en espais educatius i de lleure del jovent i la població escolar, d’acord amb la Regidoria d’Educació i la de Joventut.
  • Concretar accions, funcions i periodicitat de trobades de la Taula Local del Català, creada l’octubre de 2022, per donar-li contingut i per fer realitat accions de foment i defensa de la llengua.