La plataforma Reus en Moviment ha proposat aquest dimecres la creació d’un servei d’assessorament jurídic adreçat específicament a la gent gran de la ciutat. El grup de treball de l’àmbit de Xarxes de suport i promoció personals ha elaborat una proposta perquè, tal i com fan altres ajuntaments, s’ofereixi un servei d’assessorament jurídic gratuït i de caràcter bàsic a les persones grans per ajudar-les a resoldre dubtes del dia a dia i, si s’escau, derivar-les a professionals, organismes o entitats competents per intentar resoldre els casos que les afecten.
La proposta suggereix oferir el servei des dels centres cívics, seus d’entitats veïnals i altres dependències municipals, de manera que es pugui donar resposta a dubtes i prevenir abusos per part d’empreses i fins i tot evitar ofertes comercials enganyoses o il·lícites.
En aquest sentit, el portaveu de Reus en Moviment, David Vidal, ha recordat com en el passat recent “han estat habituals casos d’abús a gent gran com ara el de les ‘preferents’, la contractació de tarifes energètiques desproporcionades i d’altres estafes legals o il·legals”. Cal tenir en compte que moltes persones grans tenen dificultat o directament no coneixen els mecanismes administratius i la complexitat del llenguatge jurídic i mercantil, cosa que sovint les deixa en situació d’indefensió.
Un dels membres del grup de treball de Xarxes de suport i promoció personals de Reus en Moviment, Ignasi Basora, ha explicat que aquest servei o oficina municipal no es planteja com un ens administratiu més “sinó com una eina per agilitzar les gestions i per evitar, com passa massa sovint, que les ajudes o les resolucions arribin tard per defunció de la persona interessada”.
Pel que fa a l’organització del servei, des del grup de treball de Xarxes de suport i promoció personals de ReM es proposa que estigui relacionat i coordinat amb tots els ens públics o entitats socials sense afany de lucre que treballen en aquest terreny per maximitzar recursos i donar millor cobertura als serveis existents.
D’acord amb experiències que ja s’han aplicat en altres ajuntaments, aquest servei podria cobrir diferents tipus de consultes i matèries:
- Testamentàries, herències i successions.
- Pensions de la Seguretat Social i prestacions o serveis de caràcter social.
- Divorcis, convenis reguladors i règim de visites.
- Consum, banca i assegurances. Certificats digitals i altres per obrar.
- Informació sobre assistència judicial, documents judicials i, si cal, la sol·licitud de justícia gratuïta.
- Problemes de veïnatge, propietat horitzontal.
- Incapacitació judicial i tutela judicial.
- Altres tràmits davant d’administracions diverses.
Aquest servei d’assessorament requeriria la participació de personal especialitzat en àmbits com el dret, el treball social i la psicologia. Per altra banda, per cobrir les necessitats de servei, es poden contractar serveis externs i es buscaria la complicitat de diferents especialistes per atendre les demandes més complexes (bufets d’advocats i empreses de l’àmbit social, entre d’altres). Finalment, es buscaria un marc de col·laboració estable amb universitats, centres de Formació Professional, persones que han de fer serveis a la comunitat i voluntaris per fer tasques administratives.
David Vidal: “L’Ajuntament podria fer molt més”
Segons el portaveu de Reus en Moviment, David Vidal, “més enllà de les mesures que ha adoptat l’Ajuntament, per exemple en el servei d’assessorament energètic -que considerem insuficient per manca de personal o serveis que es deriven de l’anomenada atenció integral a la gent gran que sempre es poden millorar- volem que la ciutadania, i en aquest cas la gent gran, deixi de veure l’Ajuntament com un simple recaptador d’impostos i el vegi com una institució que podria fer molt més a banda de promoure una vellesa activa, de manera que adoptés uns paràmetres i una visió de més càrrega social orientada al seu servei”.
Segons Reus en Moviment, els serveis d’atenció a la gent gran i la seva situació actual cal analitzar-los en un context social desfavorable i, fins i tot, agressiu envers aquest col·lectiu. Segons dades d’Idescat, un total de 19.431 persones a Reus superen els 65 anys. Durant la pandèmia, amb la deficient gestió del Gobierno d’Espanya i del Govern de la Generalitat, més del 50 per cent de les morts per COVID-19, segons l’Organització Mundial de la Salut, es van registrar a residències de gent gran.
Unes residències que en els darrers anys venien condicionades per una visió totalment mercantilista, amb una precarització de les persones treballadores i una consegüent manca de recursos humans i materials.
L’aplicació d’aquesta proposta encaixaria amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides, en concret amb l’ODS 1 (Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes) i amb l’ODS 10 (Reduir la desigualtat en i entre els països).
Reus en Moviment configura vuit grups de treball
Després de la presentació pública el passat 5 d’octubre, Reus en Moviment ha recollit l’adhesió d’una quarantena de persones i ha organitzat vuit grups de treball (cadascun amb diverses àrees temàtiques) en els següents àmbits:
- L’Educació en Moviment (Esports i Educació)
- Reus, drets socials i individuals (Justícia social; Seguretat; Foment de la convivència i Feminisme i drets LGTBI)
- Xarxes de suport i promoció personals (Salut; Diversitat Funcional/Accessibilitat; Salut mental; Gent gran; Primera infància i Joventut)
- L’economia en moviment (Model econòmic; Comerç; Turisme i Treball)
- Ciutat habitable (Urbanisme; Habitatge i Mobilitat)
- Reus, capital cultural (Cultura; Cultura popular i festes i Llengua)
- Democràcia i república (Participació i transparència; Democràcia i república; Solidaritat i cooperació i Reus, capital del Camp)
- Mirada ecològica (Emergència climàtica; Residus i Espais verds i salut ambiental)
Es tracta de grups de treball flexibles, amb la voluntat de coordinar-se i treballar transversalment i en xarxa, amb l’objectiu de pensar i elaborar propostes orientades a la millora de la ciutat des d’una gestió municipal més humana i progressista.
Reus en Moviment neix com un espai de reflexió i opinió política per aportar idees i contribuir a la millora de la ciutat de Reus. Des d’un enfocament progressista, es convida la ciutadania a generar propostes per reforçar la cohesió social, la cultura i el lideratge de la ciutat, amb el debat i l’autocrítica com a eines de pensament. A Reus en Moviment caminem cap a una nova consciència, més humana, orientada envers el bé comú.
Reus en Moviment té el suport de la formació Moviment d’Esquerres.
Ressò als mitjans de comunicació:
Notícia a Canal Reus TV: “Un servei d’assessorament jurídic que vetlli per les persones grans” (Dc. 21/12/2022)
Notícia a Reusdigital.cat: “Reus en Moviment planteja la creació d’un servei d’assessorament jurídic per a gent gran” (Dc. 21/12/2022)