David Vidal Caballé té 42 anys i és el cap de llista de la candidatura de Reus en Moviment-SomMESCat. És exregidor de l’Ajuntament de Reus (2011-2015), jardiner i graduat en Treball Social. Coneixedor de múltiples àmbits de la vida interna de l’Ajuntament de Reus, del món de l’esport i del món laboral. És treballador de l’empresa Reus Esport i Lleure. En aquesta entrevista reflexiona sobre els principals objectius de Reus en Moviment i les motivacions que l’han dut a tornar-se a implicar en la política municipal per intentar portar noves dinàmiques i noves polítiques al Govern municipal de Reus.
- Per què us presenteu a les municipals?
“Reus porta massa anys governada pels mateixos partits, tal i com expressàvem en el nostre Manifest fundacional. Les dinàmiques del Govern municipal estan condicionades pels interessos de determinats partits, alguns amb directrius imposades des de fora de Reus. Aquest condicionant Reus en Moviment no el tenim. I d’altra banda aquestes dinàmiques estan condicionades pel fet que les estructures dels partits polítics s’han professionalitzat tant que per ells l’interès de governar Reus és l’interès de mantenir una estructura professional i de poder. D’aquí els ve tant d’interès en retenir representació a tot arreu: Diputació, consells comarcals… són maquinàries de partit amb sous importants darrere que potser està bé que cedeixin de tant en tant el pas a persones que no vivim de la política i l’únic que volem és aportar el nostre temps i il·lusió a una ciutat com Reus. Hem vingut per trencar dinàmiques enquistades a l’Ajuntament, aportar transparència i forçar que el Govern municipal representi la ciutadania per damunt dels partits”.
- A quines dinàmiques us referiu?
“Hi ha certes dinàmiques polítiques per una banda i d’altres de funcionament intern de l’Ajuntament que cal revisar. Per una banda, es presenten molts plans que han costat centenars de milers d’euros amb els quals hi ha polítics que cauen en l’anomenada ‘teoria del rastre’ o del ‘deixar empremta’, teoria que sosté una part considerable de treballadors i treballadores de l’Ajuntament i que es basa en el fet que molts polítics fan una proposta o un pla i després aquest pla es mor en un calaix per falta de recursos humans o econòmics, pel fet que el representant polític de torn ja no exerceix o per la competència entre partits clàssics que només genera desatenció a les necessitats o objectius de molts d’aquests plans.”
- I en l’àmbit intern?
“Doncs segurament cal una reorganització interna que optimitzi el potencial i les capacitats de la plantilla de professionals municipals. Potser cal repensar l’organització interna de l’Ajuntament per optimitzar recursos, amb la revisió de les gerències i el replantejament de sous a regidors i càrrecs de confiança. La revisió de sous a la baixa de representants polítics, càrrecs de confiança i diners destinats a grups municipals és totalment necessària, ja que alguns partits estan realitzant un ús fraudulent i irregular d’aquest diners que podria constituir fins i tot un fet delictiu. I no podem oblidar que caldria la internalització de tots aquells serveis que siguin possibles i la millora i l’optimització de la contractació d’obres i serveis”.
- Quines són les principals propostes de Reus en Moviment?
“En tenim moltíssimes. Són propostes rigoroses, treballades i pensades per governar. Al nostre web hi podeu consultar el programa electoral. Hem resumit en un Decàleg les nostres prioritats. Són propostes que no tenen a veure amb el mercat de Calaf en què s’ha convertit aquesta campanya electoral, on la majoria de partits fa presentacions de grans propostes efectistes, a veure qui ven el projecte o la infraestructura més gran (i més cara). En les darreres setmanes hem anat presentant propostes del Decàleg, i d’altres, com el Pla Integral per a la Salut Mental especialment adreçat a les persones joves; el Pla Integral per a la Gestió de l’Aigua; la dignificació i impuls de l’Oficina Municipal d’Escolarització; la millora de la gestió interna de l’Ajuntament i aproximar l’atenció als veïns amb l’extensió de l’Oficina d’Atenció Ciutadana als centres cívics o la posada en marxa d’un servei d’assistència jurídica per a la gent gran per fer front a la vulnerabilitat davant la mateixa administració i grans empreses. La salut, l’educació, la cultura, el benestar i les cures… són prioritats que els nostres vuit grups de treball han elaborat amb molta decisió i convenciment per fer una ciutat més cohesionada i justa”.
- També heu parlat d’espais de vida i altres idees per millorar la mobilitat a Reus
“Sí, han estat algunes altres de les mesures proposades des del grup de treball de Ciutat habitable. Diem que la mobilitat s’ha de millorar a partir del foment de la salut, la seguretat i el benestar de la ciutadania. Amb els espais de vida volem eliminar els punts conflictius que representen una amenaça per a la seguretat dels vianants; deixar espais sense obstacles que permetin la visibilitat i la mobilitat dels vianants de manera prioritària respecte dels vehicles (especialment en cruïlles i passos de vianants). I també diem que cal la pacificació dels carrers minimitzant la presència de cotxes a través dels pàrquings dissuasius; més i millors carrils bici, lloguer de bicis i bicibús; més radars dissuasius; més control acústic i tenir especial cura amb les places reservades a persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda”.
- Us posicioneu ideològicament?
“És clar que ens posicionem!! Som d’esquerres, partidaris de l’autodeterminació i la gran majoria de nosaltres volem una República Catalana. Defensem la justícia social des de la qualitat i dignitat del bon govern dels serveis públics. I sabem amb qui no volem caminar i que sempre serem al davant del neofeixisme i plantarem cara a la ultradreta. A la nostra llista, que és molt diversa, hi trobareu persones amb una intensa trajectòria sindical, coneixedora del món emprenedor, de la salut, dels drets socials, de la Universitat, de l’educació, de la cultura, de l’urbanisme i de lluita pels drets nacionals. I també és gent amb molt d’amor i feina dedicada a la ciutat de Reus. És gent sense hipoteques amb partits establerts a l’Ajuntament ja fa massa temps. I és gent amb ganes de dir la veritat, amb transparència i mirant a la cara de la ciutadania i al mateix temps sense por d’arremangar-se per governar. Amb aquests ingredients crec que tenim la millor recepta per gosar demanar el vot a la ciutadania de Reus i assegurar-li que venim per governar la ciutat des de l’honestedat i per fer un Reus més just, equitatiu i pròsper”.